heavy metal

    bu isim ilk defa steppenwolf'un born to be wild adlı şarkısında geçer. daha sonra black sabbath'la başlayacak bir müzik türünün adı olur.
    (06.09.2006 17:00)

akhilleus

    yarım tanrı olan achilles, aslında ilyada destanı boyunca aslında tam bir tanrı karakteri çizer. her savaşa kazanacağını bilerek girer achilles. bu yüzden kendinin çok büyük hatta belki en büyük olduğunu düşünür. bu büyüklük hissi tipik bir tanrı düşüncesidir. hiçbir sınırı yoktur achilles'in. önüne bir ordu da gelse hepsini tek başına öldürebilir. ayrıca hector'u öldürdükten sonra cesede bir hayvan cesedi sıradan bir leş gibi davranır. halbuki antik yunan'da ölülere gerekli saygının gösterilmesi ve onları gömmek çok önemlidir.(bkz:antigone) ama achilles bunları hiçe sayar ve hector'un cesedini arabasının arkasında sürükler. burdaki bu çılgınca davranışı da aslında bir tanrı davranışı olarak görülebilir. çünkü bilindiği gibi sadece çok büyük güçleri olan tanrılar akıllarına estikleri gibi davranırlar. bu bakımdan achilles aslında bir tanrıdır. ama onu diğerlerinden ayıran tek özellik birgün ölecek olmasıdır. belkide achilles'in için sürekli kaynayıp duran rahatsızlık bu gerçeği bilmesinden ötürüdür.
    (06.09.2006 16:30)

forrest gump

    (spoiler: film boyunca ne kadar büyük işlere imza atsada forrest gump, yinede boşa geçen bir ömrün hüznünü yaşatır seyircilere. çünkü o hiçbir zaman jenny'sine kavuşamamıştır.)
    (06.09.2006 16:14)

cemal süreya

    bize artık hem ruhumuzun hem de gözlerimizin kör olduğunu söyleyen, ama yinede şiirini duyduğumuzda o kör gözlerden yaşları akıtan kişidir cemal süreya.

    sizin hiç babanız öldü mü?
    benim bir kere öldü kör oldum
    yıkadılar aldılar götürdüler
    babamdan ummazdım bunu kör oldum

    siz hiç hamama gittiniz mi?
    ben gittim lambanın biri söndü
    gözümün biri söndü kör oldum
    tepede bir gökyüzü vardı yuvarlak
    soylemesine maviydi kör oldum

    taslara gelince hamam taslarına
    taslar pırıl pırıldı ayna gibiydi
    taslarda yüzümün yarısını gördüm
    bir şey gibiydi bir şey gibi kotu
    yüzümden ummazdım bunu kör oldum
    siz hiç sabunluyken ağladınız mi?
    (05.09.2006 02:58)

merhamet

    belki dogruyu söylemek, dogruyu yapmak, dürüst olmak, kandırmamaktır merhamet
    ister kendimiz için olsun ister başkası için.
    peki neden övünç kaynağıdır insanın "ben merhametliyim." demesi,
    halbuki yapması gerekeni yaparken?
    belkide başka türlü birşeydir merhamet nadir olan, ulaşılmaz olan.
    bumudur büyük kılan merhameti, övünülesi yapan? ne nadir olmasıdır, ne de uzak olması.
    sevgidir, sevmektir merhameti büyük yapan.
    sevmekten geçer çünkü merhametin yolu, sevince merhamet ederiz.
    peki neden hala diyemiyoruz çoğumuz "ben merhametliyim." diye?
    sevmenin kolay olduğunu kim söyledi ki?
    (05.09.2006 02:51)

ugandareisicumburu

    nickinde çok büyük ihtimalle hababam sınıfı etkileşimi olan vampir.
    (03.09.2006 18:31)

the usual suspects

    özellikle filmin sonunda, sakat olan verbal'ın attığı her adımda yürüyüşünün düzeldiği sahne çok güzeldir.
    (03.09.2006 16:12)

2006 dünya basketbol şampiyonası

    turnuvaya bizim açımızdan bakarsak, gruptan bile çıkamaz denen milli takımımız 6. olarak türk basketbol tarihinin en yüksek derecesini almıştır ve çok büyük bir başarı yakalamıştır. ayrıca gelecek için daha ümitli olabiliriz sanırım. turnuvaya birde genel olarak bakarsak, takım oyununun ne kadar önemli olduğunu defalarca gördük bu turnuvada. sanırım buna en güzel örnek de a.b.d. - yunanistan maçı olacaktır.
    (02.09.2006 15:08)

ömer hayyam

    "ayağa kalk! uyumak için, önümüzde sonsuzluk var." demiş büyük insan.
    (01.09.2006 23:07)

haçlı seferleri

    dini amaçlarla başlayıp, daha sonra sadece zengin olmak için düzenlenen seferler dizisidir.
    (01.09.2006 23:01)

saddam hüseyin

    ırak'ı hükmü süresince korkunç bir şekilde yöneten diktatördür. kendi yönetimi boyunca içinde sünni arapların, şii arapların, türkmenlerin, kürtlerin, asurilerin bulunduğu irak'ta sadece sünni araplar rahat diyebileceğimiz bir hayat yaşabilmiştir. diğer etnik grupların hepsi toplu katliamlara, idamlara, işkencelere, ailelerin dağılmasına göz yummak zorunda kalmıştır. hatta bu insanlara ülkenin başkenti ve en büyük şehri olan bağdat'ta mülk alım satımı yasaklanmıştır. kendinden önce dışa dönük bir ülke olan ırak saddam'ın saltanatı boyunca cahilleştirilmiş, eğitimsizleştirilmiş ve yabanileştirilmiştir. Ãœlke dış dünyaya tamamen kapatılmıştır. çok zengin veya önemli pozisyondaki insanlar dışında hiçkimse ülkeden dışarı çıkamamıştır. insanlar saddamın saraylarına 1 km den daha fazla yaklaşamamışlardır. bırakın yaklaşmayı saraylarının yakınından geçerken kafalarını diğer yöne çevirmek zorunda kalmışlardır. yine saddam yönetimde olduğu sürece ülkede fm bandı, jenaratör gibi bazı şeyler yasaklanmıştır. oğlu uday'ın sokakta aslanlarla gezip istediği kişiye saldırtması ise bir efsane değil tamamen gerçektir. ayrıca yine uday'ın maç kaybeden ırak milli futbol takımı oyuncularını falakaya yatırma görüntüleri de sanırım birçoğumuzun hafızasındadır. insanlar onun yönetimi boyunca çikolata gibi bazı besinleri sadece rüyalarında görmüşlerdir. tek olumlu yanı eğer o sizi öldürmek istemediyse başka kimse birşey yapamaz. işte saddam budur.
    (01.09.2006 22:59)

string

    java programlama dilinde sık kullanılan bir class.
    (01.09.2006 02:11)

zekeriya beyaz

    insandaki şöhretli ve popüler olma hevesinin kişinin yaşına, aldığı eğitime, bulunduğu pozisyona bakmadan ortaya çıktığının en güzel kanıtlarından biri.
    (01.09.2006 02:04)

nip tuck

    duygusal ve cinsel ilişkilere deyim yerindeyse çok "amerikanvari" bir yaklaşım gösteren dizi. ayrıca her an herkes birbirini feci şekilde bozuyor, insan bunlar havadan sudan konuşamazlarmı hiç illa birbirlerine laf sokmak zorundalarmı diyor.
    (01.09.2006 01:32)

çikita muz

    ne yazıkki dünyada bu şarkıyı yazabilecek, söyleyebilecek, prodüksiyonunu yapıcak, klip çekecek, klibinde dans edecek insanlar vardır. bu yüzden sanırım dünya hiçbir zaman gül bahçesi olamıycak.
    (31.08.2006 23:30)

sayfa: 1...-3-4-5-6-7

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.